אסקיה, איסלנד, והנחיתה על הירח

הר הגעש אסקיה

 

הר הגעש אסקיה הוא ללא ספק אחת מאטרקציות הטבע המרתקות ביותר שיש לאיסלנד להציע. יש האומרים כי מי שלא ביקר באסקיה, כאילו לא ביקר באיסלנד כלל.

 

אסקיה, איסלנד | חבלי ארץ

 

המדבר האיסלנדי

אסקיה מצוי בטבורו של המדבר האיסלנדי. הדרך אליו כרוכה בנסיעה של כ-10 ק”מ תוך חציית שדה הלבה הגדול ביותר בעולם, ששטחו כ-4,500 קמ”ר. הנסיעה, שנמשכת כ-3 שעות, הינה בכבישי עפר משובשים וקופצניים, תוך חצייה של כמה וכמה נהרות. כל זה קורה בנוף ייחודי ויוצא דופן גם במונחים איסלנדיים. אי אפשר שלא להתמכר לתחושה שכך – אולי – נראה כדור הארץ כאשר נברא לראשונה. ואולי כך נראה הירח?

המדבר האיסלנדי | חבלי ארץ

 

מסתבר כי סלע הבזלת ממנו עשויה הקרקע באיסלנד הוא הקרוב ביותר לאבני הירח. עובדה זו  מה שהפך את אזור אסקיה הצחיח והמבודד מכל אדם ויישוב למקום אידיאלי לאימון גאולוגי לקראת המסע הראשון לחלל.

המדבר האיסלנדי | חבלי ארץ

 

אסטרונאוטים מתאמנים באסקיה

ואכן, בשנות ה-60′ שימש האזור כבסיס אימונים של תוכנית החלל אפולו של נאס”א, במה שנקרא “מחנות אימונים אנלוגיים ארציים”. במובן מסויים המחנות האלה הביאו את הירח אל כדור הארץ.

באזור אסקיה התאמנו צוותי אסטרונאוטים בהפעלת ציוד ויישום נהלים אותם יידרשו לבצע בעתיד בתנאים קיצוניים בחלל. כאן התאמן גם צוות אפולו 11 (ניל ארמסטרונג, באז אולדרין ומייקל קולינס), שחבריו היו הראשונים לדרוך על הירח. כך תיאר את האימונים ד”ר מרק הלפר, גיאולוג שליווה את האסטרונאוטים

“אחד ממסעות השטח הטובים ביותר שלנו היה לאיסלנד. אם אתה רוצה ללכת למקום בכדור הארץ שנראה כמו הירח, מרכז איסלנד תהיה בראש הרשימה שלך, שכן האזור מציג באופן יפה גיאולוגיה וולקנית כמעט ללא שום כיסוי של צמחייה. תרגילי השטח שלנו על שפת הקלדרה אסקיה היו מצויינים. את רוב זמני עשיתי עם דייב סקוט, ג’ין סרנאן וקי סי וויליאמס. סקוט ו Cernan, אשר היו מיומנים במיוחד בפענוח רצף של אירועים גיאולוגיים על שפת הקלדרה … הם ידעו לא מעט על הסלעים.”

 

 

כיצד נוצר הנוף הייחודי הזה?

אסקיה הוא קלדרה (לוע של הר געש), מהפעילים והמסוכנים ביותר באיסלנד.

הלוע מקורי הוא פרה-היסטורי וקיים ככל הנראה כ-200,000 שנה, אך הוא לא היה מוכר לתושבי איסלנד עד להתפרצות הגדולה שלו שארעה ב- 29.3.1875, לפני פחות מ-150 שנה.

מדובר בהתפרצות אלימה במיוחד, אשר דמתה יותר לפיצוץ. כתוצאה, הושלכו מההר כמויות אדירות (קילומטרים מעוקבים) של חומר וולקני ומגמתי אל האטמוספירה. החומרים הוולקניים התפזרו למרחק של למעלה מ-1,000 ק”מ והגיעו עד ליבשת אירופה.

תושבי איסלנד באותן שנים, אשר ישבו בעיקר לאורך החופים, לא הכירו כלל את ההר. הדי ההתפרצות שנשמעו והורגשו במרחק של ק”מ רבים, והעשן הרב שהיתמר ממרכז האי גרמו לתושבים לשלוח משלחת לחקור את המקום ואת הארוע, וכך נודע לראשונה על קיומו של ההר.

בעקבות ההתפרצות הזו כוסה האזור כולה בשכבה עבה של אפר וולקני. האפר הזה הוא שיצר המדבר האיסלנדי בעל הנוף הייחודי.

וההר עצמו?

זה הסיפור האמיתי של אסקיה. גובהה של הפסגה הגבוהה ביותר על ההר הינו 1510 מטרים בלבד. לא זה היה גובהו המקורי של ההר. גובה זה הוא השריד הגבוה ביותר שנותר מדפנות ההר לאחר שההר עצמו נותר חלול מבפנים ודפנותיו קרסו פנימה אל תוך החלל שנוצר. שנים לאחר ההתפרצות הגדולה, תא המאגמה שהתרוקן לא יכול היה עוד לתמוך במבנה שמעליו, וזה האחרון קרס אל תוך לועו של ההר. כך נוצרה באסקיה קלדרה עצומה שקוטרה למעלה מ 10 ק”מ.

בלוע עצמו – החסר כל אפשרויות ניקוז – הצטברו מי הפשרת קרח ושלגים וכן מי גשמים. כך נוצר אגם עצום שקוטרו כ-2 ק”מ ועומקו מעל 200 מ’ – אגם אסקייואן (Oskjuvatn). זהו האגם העמוק ביותר באיסלנד, ומימיו תכולים ומדהימים. בעבר היו המים חמימים כתוצאה מפעילות גיאותרמית באזור, אך כיום המים לא חמים במיוחד, ובמרבית ימות השנה האגם כולו קפוא.

 

לוע Viti

אבל זה לא סופו של הסיפור.

בסמוך לאגם נמצא לוע פעיל קטן וצעיר יותר בשם ויטי (Viti), שפירושו “גיהינום”. הלוע הזה נוצר באחת ההתפרצויות המאוחרות  יותר של אסקיה. מים חמים ניגרים מקירותיו הזקופים של הלוע ויוצרים בתוכו בריכה חמה. קוטרה של הבריכה כ-150 מ’ ועומקה כמה מטרים בודדים. מימיה של הבריכה חלביים הודות לריכוזי מינרלים שונים המצויים בהם.

 

אסקיה, איסלנד | חבלי ארץ

 

אם תתבוננו בתמונה תוכלו לראות את האגם בעומק התמונה, ובקדמת הצילום את לוע Viti. חדי העין יוכלו להבחין במתרחצים בבריכה החלבית (אף כי כיום הרחצה במקום אסורה).

 

אסקיה, איסלנד | חבלי ארץ
מתרחצים באגם Viti

 

אסקיה עדיין פעיל וממשיך לעורר ענין מדעי רב.

מאז 1875 אירעו כאן 8 התפרצויות, האחרונה בהן בשנת 1961.

בשנת 1907 חקרו את המקום שני מדענים גרמנים – וולטר פון קנבל ומקס רודלוף. ככל הידוע הם שטו בסירה באגם ונעלמו ללא עקבות. ארוסתו של פון קנבל הובילה משלחת כדי לחפש אותם, אך לא נמצא כל סימן למה שקרה להם. ההשערה היא כי השניים נהרגו על ידי גל מסיבי, בדומה לזה שנצפה בשנת 2014 (שגובהו אז היה כ-30 מ’).

 

אסקיה, איסלנד | חבלי ארץ

 

אסקיה – אתר חובה

המראה המרהיב של הבריכה החלבית על רקע האגם התכול נגלה לעין המטיילים בסיומו של מסלול הליכה שאורכו כ-3 ק”מ בדרגת קושי קלה יחסית. הפסטורליות הזו, שעומדת בניגוד כה גדול לדרמה הגדולה שיצרה את המקום המרהיב ועדיין מתרחשת בעומק האדמה, היא שיוצרת את קסמו של המקום. זהו, ללא ספק, אחד משיאי הטיול באיסלנד.

 

למידע נוסף על איסלנד

לפרטים נוספים אודות טיולי חבלי ארץ לאיסלנד

גלו עוד על טיולים מאורגנים בתאריכים קרובים – הטיולים הקרובים

לחזרה לדף הבית – חבלי ארץ טיולים מאורגנים

הצטרפו אלינו גם בפייסבוק

שיתוף